Behandelingen


Bij trimsalon Knip & Hip kunt u met u hond terecht voor:


Wassen, droogblazen/föhnen, borstelen/kammen, ontklitten, ontwollen, knippen, effileren, scheren, plukken, ogen/oren check, nagels knippen, puppytijd wenmomentje, puppywasbeurt. 


Trimmen is een verzamelnaam voor de vachtverzorging van de hond. Er bestaan vele soorten vachten. Elke type vacht vraagt om zijn eigen trimtechniek. Een aantal van deze trimtechnieken zijn: borstelen, ontklitten, wassen, ontwollen, scheren, knippen, effileren en plukken. Een vacht die regelmatig getrimd wordt, ziet er mooi en gezond uit en blijft in topconditie! 

 

Welke trimtechniek op uw hond van toepassing is, is afhankelijk van zijn vachtsoort. Vaak worden er ook diverse trimtechnieken gecombineerd. Wilt u weten welke trimtechniek het beste past bij u hond? Vraag het gerust! Ik kan u alles vertellen over de trimtechnieken en welke gereedschappen en materialen voor de vachtverzorging worden gebruikt. 


Klik op een behandeling voor meer informatie:



  • Complete Knip & Hip trimbehandeling

    Een complete trimbehandeling bestaat uit: 

    • Wassen
    • Droogblazen en/of föhnen
    • Oren/ ogen schoonmaken
    • Nagels knippen
    • Voetzooltjes uitscheren
    • Voeten rondknippen
    • Liezen en oksels uitscheren
    • Zo nodig anaalklieren uitdrukken
    • Uitvoeren van trimtechniek(en) passend bij de vachtsoort

     Verder wordt de hond helemaal van kop tot staart nagekeken. 


    Het kan gebeuren dat ik iets ontdek wat verdere aandacht verdient. Denk aan een wondje of een bultje. Ik zal u altijd inlichten zodat er wanneer nodig een afspraak bij de dierenarts gemaakt kan worden. 

  • Wassen

    Alle honden (met uitzondering van honden met een plukvacht) worden gewassen. Ik gebruik shampoos met een hoogwaardige kwaliteit. Deze zijn vrij van agressieve chemicaliën en onnodige bestanddelen. 


    De honden worden de 1e keer gewassen met een reinigende shampoo en de 2e keer gewassen met een verzorgende shampoo zodat de vacht weer heerlijk fris en fruitig is! 


    Plukhonden worden tijdens een trimbeurt niet gewassen. Een vacht die vlak voor de plukbeurt is gewassen laat moeilijker los. Hierdoor kan het plukken onaangenaam zijn. Wilt u uw hond toch (ge)wassen hebben? Zorg er dan voor dat er minimaal 1 week tussen de was en plukbeurt zit. Tijdens het plukken gaan de haarzakjes open staan. Dit is de reden dat ook na het plukken uw hond niet gewassen wordt. Zou ik dit wel doen, dan wordt vuil de haarzakjes ingewassen, wat tot ontstekingen, jeuk en irritatie kan gaan leiden. 


    Wilt u uw hond toch na het plukken gewassen hebben? Zorg er dan voor dat er minimaal twee weken tussen de pluk en wasbeurt zitten. 

  • Wassen en drogen

    Wanneer u hond veel buiten wandelt, zwemt, door de regen rent of lekker door de modder rolt dan kunt u bij trimsalon knip & hip terecht om uw hond lekker te laten wassen en drogen.


    Droogblazen/föhnen

    Na het wassen wordt de hond handdoek droog gemaakt, om vervolgens het aanwezige water met behulp van de waterblazer uit de vacht te blazen. Ook zorgt de waterblazer ervoor dat alle losse haren verwijderd worden. 

    Daarna wordt de vacht met de staande föhn uit geföhnd. Tijdens het föhnen wordt de vacht goed uitgekamd en in model gebracht. 


    Wassen/ droogblazen kort harige honden

    Van kortharige honden wordt meestal gedacht dat ze niet in de trimsalon thuishoren, maar kortharige vachten zoals dat van de Labrador, Beagle etc. kunnen flink verharen. Van nature hebben kortharige honden tweemaal per jaar een verhaarperiode namelijk in het voor en najaar. In deze periode wisselt de hond zijn wintervacht naar zomervacht of zijn zomervacht naar zijn wintervacht. Uiteraard beïnvloeden weersomstandigheden deze periode, maar ook het te veel borstelen van de vacht kan invloed hebben op het ruiproces. Een wasbeurt in combinatie met het droogblazen van de hond in de trimsalon kan de ruiperiode aanzienlijk verkorten! Het zal u verbazen hoeveel haar er na zo’n behandeling uitgekomen is. Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar door deze behandeling is de hond eerder door de verhaarperiode heen. Mijn advies is tot 2 weken na de behandeling de vacht niet borstelen/ kammen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd. 


  • Borstelen/kammen

    Om een gezonde vacht te verkrijgen en te behouden is het belangrijk om je hond regelmatig te borstelen.


    Wanneer het borstelen van uw hond niet lukt, om wat voor rede dan ook, kunt u altijd bij mij terecht.

    Ik doe het graag en met plezier! Door regelmatig te borstelen kunnen we klitvorming en huidproblemen voorkomen. Uw hond wordt eerst laag voor laag geborsteld en daarna met de kam gecontroleerd op eventuele achtergebleven klitten. 


    Wanneer u hond zodanig in de klit zit en/of vervilt is, dan is de enige oplossing om de vacht van uw hond te gaan scheren. Dit is de meest diervriendelijke manier. Dit zal ik altijd in overleg doen! 

  • Ontklitten

    Hierbij worden de klitten uit de vacht verwijdert, met gebruik van een speciale antiklitkam. Wanneer de hond heel veel klitten en vervilting heeft is het helaas niet mogelijk om deze er pijnloos uit te kammen. Doordat klitten dicht op de huid kunnen zitten, is het niet altijd mogelijk om ze te verwijderen zonder de huid te beschadigen. Mede hierdoor wordt bij veel klitten of vervilting altijd gekozen voor het kort scheren van de vacht. 

  • Ontwollen

    Ontwollen is het verwijderen van loszittende, dode haren in de vacht. Dit wordt gedaan om uw hond zo snel mogelijk door de rui heen te laten komen. Honden die een ontwol behandeling kunnen gebruiken, verharen veel. Na de behandeling zal dit een stuk minder zijn. Ook zal de vacht meer glimmen, omdat de dode en doffe haren verwijderd zijn. 

     

    Na het ontwollen gaat de hond in bad om vervolgens met een waterblazer de rest van de haren uit de vacht te blazen. U hond gaat weer glimmen en ziet er na een ontwolbehandeling weer prachtig uit! En nog belangrijker: veel minder haren in huis. Na het ontwollen is het belangrijk om de vacht een tijdje met rust te laten zodat er weer een nieuwe laag onderwol kan ontstaan. 

    Deze behandeling is zeer geschikt voor de Golden Retriever, Berner Sennenhond, Keeshond, Duitse Herder en Border Collie. 

  • Knippen

    Knippen is het inkorten van de vacht doormiddel van een schaar met rechte bladen. Dit kan op elke gewenste lengte. Knipvachten zijn krullende vachten, zoals die van de Poedel en Labradoodle. 

  • Effileren

    Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht op een natuurlijk ogende manier. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een effileerschaar. Deze schaar heeft aan 1 of beide zijden een getand blad. Met effileren is het mogelijk de vacht in te korten, zonder dat je daarbij scherpe kniplijnen ziet. Hierdoor krijgt de vacht een heel natuurlijk effect. Ook wordt deze techniek gebruikt om de vacht uit te dunnen op plekken waar het haar erg vol is. Effileervachten zijn vaak wat sluiker, zoals die van de Maltezer, Lhasa Apso, Shi Tzu, Spaniels. 

  • Scheren

    Scheren is het inkorten van de vacht doormiddel van een tondeuse. Dit kan op elke gewenste lengte gedaan worden. 


    Scheren hoeft niet te betekenen dat de hond geen vacht meer over houdt! Vaak wordt gedacht dat bij scheren de hond helemaal kaal wordt, maar het tegendeel is waar. De lengte van de vacht is afhankelijk van de scheerkop die ik gebruik. Scheren gaat altijd samen met knippen om een verzorgd model te creëren. 


    Wanneer een hond enorm geklit of zelfs vervilt is, dan wordt er wel korter geschoren. Dit is de meest diervriendelijke manier. Het verwijderen van klitten wordt door de hond als pijnlijk ervaren. Met een kortere scheerkop op de tondeuse kan er door de klit heen geschoren worden en zal de hond er het minste pijn van hebben. Soms is scheren de enige keus omdat de hond zo in de klit zit, dat kammen echt te pijnlijk wordt. In zo’n geval zal de hond kort worden geschoren. 

  • Plukken

    Ruwharige vachten worden geplukt. Bij het plukken van een hond denken veel mensen aan de hond ‘kaal plukken.’ Dit is echter niet wat er gebeurt! Bij het plukken worden alleen de haren verwijderd die los zitten. 


    Er zal daarom eerst gekeken moeten worden of de vacht plukrijp is. Dit betekent dat de haren los in de haarzakjes zitten. Het plukken is dan niet pijnlijk omdat de haren bijna los zitten. Het kan gebeuren dat de vacht nog niet plukrijp is. De afspraak zal dan verplaatst moeten worden. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Het welzijn van de hond staat bij trimsalon knip en hip voorop! Wanneer de vacht plukrijp is, wordt het eerst goed doorgekamd. Vervolgens wordt het plukrijpe haar met de hand geplukt. De dekharen inclusief de wortel worden verwijderd. Zo krijgt de nieuwe haar de ruimte om weer te groeien. 

     

    Er zijn honden die ca. 2 keer per jaar komen om geplukt te worden. De oudste, loszittende laag haren wordt geplukt en er blijft dan alleen nog een laag onderwol staan. 

     

    Bij een stripvacht wordt een deel van de oudste/langste haren geplukt. De hond brengt dan ca. elke drie/vier maanden trouw een bezoekje aan de trimsalon en dan strip ik steeds de oudste/langste laag haren, en laat ik een laag ruwe haren staan.


    Voordelen van een stripvacht:  

    • Het is een minder intensieve plukbeurt voor uw hond
    • De hond blijft beter beschermd tegen weersinvloeden
    • De hond blijft er ruwharig uitzien

     Als je ruwharige vachten niet plukt is de kans groot dat de honden jeuk gaan krijgen en in het ernstige geval huidontstekingen! De dode haren blijven namelijk in de vacht zitten, daardoor word de vacht steeds dikker en komt er geen lucht meer op de huid, gevolg verstikking van de huid, het haar glanst niet meer. 


    Naarmate uw hond ouder wordt zal de huid wat dunner worden, de spieren en gewrichten belast zijn en vermoeidheid sneller optreden ook is de vacht misschien niet meer in optimale conditie. Dan zal ik adviseren om over te gaan tot gedeeltelijk plukken, effileren of scheren. Dit gebeurt altijd in overleg! 

     

    Honden die geplukt moeten worden zijn de honden met ruwharige vachten onder andere: ruwharige Jack Russel, ruwharige Teckel, Cairn Terriër, Border Terriër, Ierse Terriër. 

  • Ogen/oren check

    Tijdens de trimbeurt worden de ogen van de hond schoongemaakt. Dit bestaat uit het schoonmaken van oogsnotjes en het wegknippen van vieze/lange haren bij de ogen. Het goed bijhouden van de ogen is erg belangrijk. Blijvende vieze ogen kunnen leiden tot oogontstekingen. 


    De haren in de oren worden netjes kort geknipt en zo mogelijk uitgeplukt. Dit om de ophoping van oorsmeer en dus het risico op oorontsteking te voorkomen. De oren worden indien nodig schoongemaakt met een speciale oor reiniger. 

  • Nagels knippen

    Bij elke behandeling worden de nagels nagekeken en wanneer ze te lang zijn geknipt. U kunt ook altijd langskomen om alleen de nagels te laten knippen. 

  • Teken verwijderen

    Vooral in de warme periodes van het jaar zie je veel teken. Bij trimsalon Knip & Hip worden eventuele teken vakkundig verwijderd. 

Share by: